Leren kijken, zelf maken en onderzoeken wat je met materiaal kunt doen staat centraal bij de leskisten handvaardigheid en techniek die Kexpo ontwikkelt heeft. Leerkrachten worden ontzorgt en krijgen de kans om met hun kinderen op onderzoek te gaan.

De all inclusive leskist bevat materiaal, gereedschap, 3 lessen met lesmateriaal, werkwijzers en instructiefimpjes. Zo hoef je als leerkracht niet meer te zoeken naar spullen en heb je een minimale voorbereidingstijd. Ook geschikt voor leerkrachten die een minimale ervaring hebben met klei en hout. De instructiefilmpjes en werkwijzers geven houvast voor leerkracht en kinderen om op onderzoek te gaan. De kist wordt gehuurd. Wat de leerlingen maken blijft op school.

Leskist klei dieren

Duik in de wereld van de dieren. Hoe beweegt een dier en wat voor een huid/vacht heeft een dier? Dit vertalen de kinderen in 3 lessen naar het maken van een eigen dier in klei. In de kist zitten drie lessen, materiaal, gereedschap, werkwijzers en instructiefilmpjes.De werkstukken van de kinderen blijven op school. De rest van de kist wordt gehuurd.

Vind je het fijn om eerst te ervaren hoe een vakdocent de les(sen) geeft, deze zijn in te huren bij de kist. Optioneel kunnen de dieren gebakken worden, zodat de kinderen een stenen beeld hebben.

Leskist ridders en monniken

Een kijk in de middeleeuwse techniek. Met de onderbouw maken we houten zwaarden en schilden. De middenbouw en bovenbouw onderzoeken we hoe je met draaipunt en hefboom een katapult bouwt.

Voor midden- en bovenbouw gaan we op onderzoek hoe een katapult, trebuchet en blijde werken. Om er zelf of in kleine groepjes 1 te bouwen van hout. Daarbij wordt gezaagd, geschroefd en getimmerd.

Voor de onderbouw kijken we naar ridders en kastelen. Hoe werkt een ophaalbrug en waar is die voor? Wat heeft een ridder allemaal nodig om zijn kasteel te verdedigen? De kinderen gaan daarna zelf aan de slag met hamer, spijker en touw om zelf een zwaard en schild te maken.

Inhoud kist: 3 lessen: lesmateriaal, werkwijzers, instructiefilmpjes en gereedschap, materiaal kinderen

Duur: 3 lessen in 1 kist: totaal min. 2,5 uur. Huren voor max. 2 weken.

Groep: alle groepen; inhoud kist wordt aangepast op aantal leerlingen.

School regelt: bij kist ‘hout’ hulpouders.

Kosten: leskist klei € 182,- leskist hout € 303,-

Extra opties:

  • In overleg kan de inhoud van de kist aangepast worden op thema/project van school. Hier worden extra kosten voor gerekend.
  • Inhuren van vakdocent mogelijk, € 53,- per uur. Leerkracht is altijd aanwezig bij de les(sen).
  • Bakken van kleibeelden (30 beelden) €15 - €25.
  • Leskisten kunnen gekoppeld worden aan coaching voor leerkrachten of schoolteam.