Leren kijken, zelf maken en onderzoeken wat je met materiaal kunt doen staat centraal bij de leskisten handvaardigheid en techniek die Kexpo ontwikkelt heeft. Leerkrachten worden ontzorgt en krijgen de kans om met hun kinderen op onderzoek te gaan.

De all inclusive leskist bevat materiaal, gereedschap, 3 lessen met lesmateriaal, werkwijzers en instructiefimpjes. Zo hoef je als leerkracht niet meer te zoeken naar spullen en heb je een minimale voorbereidingstijd. Ook geschikt voor leerkrachten die een minimale ervaring hebben met klei, hout en metaal. De instructiefilmpjes en werkwijzers geven houvast voor leerkracht en kinderen om op onderzoek te gaan. De kist wordt gehuurd. Wat de leerlingen maken blijft op school.

Leskist klei dieren

Duik in de wereld van de dieren. Hoe beweegt een dier en wat voor een huid/vacht heeft een dier? Dit vertalen de kinderen in 3 lessen naar het maken van een eigen dier in klei. Hoe je dat doet, daar ondersteunt de leskist bij. Optioneel kunnen de dieren gebakken worden, zodat de kinderen een stenen beeld hebben.

Vind je het fijn om eerst te ervaren hoe een vakdocent de les(sen) geeft, deze zijn in te huren bij de kist. Optioneel kunnen de dieren gebakken worden, zodat de kinderen een stenen beeld hebben.

Leskist ridders en monniken

Een kijk in de middeleeuwse techniek. Met de onderbouw maken we houten zwaarden en schilden. De middenbouw en bovenbouw onderzoeken we hoe je met draaipunt en hefboom een katapult bouwt.

Voor midden- en bovenbouw gaan we op onderzoek hoe een katapult, trebuchet en blijde werken. Om er zelf of in kleine groepjes 1 te bouwen van hout. Daarbij wordt gezaagd, geschroefd en getimmerd.

Voor de onderbouw kijken we naar ridders en kastelen. Hoe werkt een ophaalbrug en waar is die voor? Wat heeft een ridder allemaal nodig om zijn kasteel te verdedigen? De kinderen gaan daarna zelf aan de slag met hamer, spijker en touw om zelf een zwaard en schild te maken.

Blikke Portretten

Voor midden- en bovenbouw gaan we aan de slag met assemblage en portret. Hoe zit een gezicht in elkaar? Wat betekent dit als je zelf je gezicht ‘assembleren’ met metaal, hout en bijzonder materialen? Een klus om met handschoenen aan te grijpen. Voor de onderbouw gaan we op onderzoek hoe een gezicht voelt. Wat ze voelen bouwen ze na met diverse materialen. Verrassende effecten over een kind zijn eigen hoofd ontdekt en verbeeldt.

Inhoud kist: 3 lessen: lesmateriaal, werkwijzers, instructiefilmpjes en gereedschap, materiaal kinderen

Duur: 3 lessen in 1 kist: totaal min. 2,5 uur. Huren voor max. 2 weken.

Groep: alle groepen; inhoud kist wordt aangepast op aantal leerlingen.

School regelt: bij kist 'houten middeleeuwen' en 'blikke portretten' hulpouders.

Kosten: leskist klei € 200,- leskist hout en blik € 310,-

Extra opties:

  • In overleg kan de inhoud van de kist aangepast worden op thema/project van school. Hier worden extra kosten voor gerekend.
  • Inhuren van vakdocent mogelijk € 65,- per uur. Leerkracht is altijd aanwezig bij de les(sen).
  • Bakken van kleibeelden (30 beelden) mogelijk, tegen meerprijs..
  • Leskisten kunnen gekoppeld worden aan deskundigheidsbevordering voor leerkrachten of schoolteam.